martes, 22 de septiembre de 2015

'Quatre dies de gener', de Jordi Sierra i Fabra: sensible, poderosa i terrible

 
    'Quatre dies de gener', de Jordi Sierra i Fabra és una novel-la negra poderosa, bella, sensible i dura. 

    Molt ben escrita, descriu uns personatges esmaperduts, sense futur, amb un present terrible, però que lliuten fins al final carregats d'una estranya força descomunal.

    A punt d'entrar les tropes franquistes a Barcelona, ja no queden polítics ni forces de l'ordre a una ciutat on els cossos morts queden al terra com si fossin cans. 

    Malgrat això, l'inspector Miquel Mascarell es nega a abandonar la seva buida i destrossada comissaria. Allà una mare desesperada, exprostituta, antiga coneguda del policia, li prega per cercar la seva filla de 16 anys desaparescuda.

    A partir d'aquí, Mascarell, amb només dues bales a una pistola que mai ha disparat, investiga i troba unes torres d'industrials feixistes retornats on s'organitzen orgies amb al-lotes molt joves.

    La troballa, a una ciutat enfonsada, sense ordre ni esperança, farà que Mascarell, derrotat, famolenc i sense esma, es convertesqui en l'ùltima barrera entre la raó i la bogeria d'uns rics que esperan l'entrada dels nacionals per prendre-se la justícia amb les seves mans.

    Narrativa àgil i poderosa, una història terrible, un ambient decadent, uns personatges psicològicament molt ben construits, uns fets dolorosos... 

    Melanconia i poesia dominen una Barcelona derrotada, perduda i sense valors ètics i morals després de tres anys d'una guerra cruel i sense concesions.

No hay comentarios:

Publicar un comentario