miércoles, 9 de noviembre de 2022

'Blau de Prússia', Albert Villaró: exquisita

'Blau de Prússia', de n'Albert Villaró, és una novel-la exquisita. La protagonitza un inspector de la Policia andorrana que mai no podria ser l'heroi a una clàssica americana. 

Andreu Boix anava per professor o per treballador autònom i va acabar d'inspector, a un país on quasibé mai no passa res de greu.

En aquest cas, la trobada a un camió d'escombraries d'una al-lota jove morta farà que n'Andreu hagi d'investigar aquest estrany assessinat.

A la trama, molt ben treballada, s'uneix la profunda psicologia dels personatges, entre els que destaca un que no es de pell i ossos: Andorra. Gaudim de la seva història -gens fàcil estant entre dos gegants com França i Espanya-, els seus paisatges, costums i tradicions.

A banda d'aquesta bellesa geogràfica i històrica, està n'Andreu, policia diferent, amb un greu trauma al damunt, i que sofreix en tot moment. La coincidència en la investigació amb una mossa d'esquadra (la morta la troben al prinineu lleidatà) el treurà de les seves cabòries més fosques.

A més, un incendi d'anys enrere es creuarà en la narració per enllaçar-la amb la Verge de Meritxell, molt venerada pels andorrans. La seva figura es barrejarà amb un secret d'antuvi protagonitzat per un grup de poderosos del país per trasbalsar l'ordre establert.

En definitiva, un llibre policíac de qualitat superior, bellesa profunda, personatges atractius, i una essència a novel-la negra redona d'encisadores escenes, diàlegs i presència. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario